Meny Stäng

Historien

SCANDTOUR genom tiderna

Vill du skriva företagets historia? Vi söker dig som har lusten och insikterna för att skriva SCANDTOUR’s historia. Kontakta oss! 

Nedan text från en marknadsanalys 1974.

”Scandinavian Touring (ST) startades 1950. Verksamheten byggdes upp successivt under 1950-talet.

I början av 1960-talet började charterflyget på allvar att användas som transportmedel för turister från Sverige. Fram till 1967 växte ST kraftigt och var då Sveriges största arrangör av charterresor.

I och med att Tjäreborg och Spies med hård priskonkurrens kom in på den svenska resemarknaden började ST förlora marknad. Samtidigt ombildades Vingresor och började sälja endast från egna försäljningsställen. Detta medförde ytterligare svårigheter för ST att behålla sin marknadsandel.

ST:s minskade försäljning medförde dålig lönsamhet vilket utmynnade i en kris med följd att Falcon Air köpte ST hösten 1969. Lönsamheten förbättrades emellertid inte och även Falcon Air gick med förlust. Efter ett år gick Falcon Air i konkurs medan ST räddades genom en försäljning till amerikanska charterbolaget Modern Air. Modern Air hoppades genom ST få flygtillstånd i Sverige. Detta fick man emellertid och det fanns därför ingen anledning att behålla ST som fortfarande hade dålig lönsamhet. Modern Air sålde därför ST till Europeiska Ferieskolan i december 1972.”

….. och det är från här vi söker dig som vill skriva den fortsatta historien.

Nedslag i hstorien hittar du under Arkiv/Media